9 ЮНИ СВЕТОВЕН ДЕН НА АКРЕДИТАЦИЯТА

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

На 9 юни се отбелязва Световният ден на акредитацията, глобална инициатива, създадена съвместно от Международния акредитационен форум (IAF) и Международна организация за акредитация на лаборатории (ILAC), с цел повишаване на информираността за важността от акредитация.

Тазгодишната тема, Акредитацията: Владеем Утрешния ден и Оформяме Бъдещето, разглежда положителното въздействие на акредитацията върху предизвикателствата и възможностите от дигитализация и нови технологии до устойчивост.

Акредитацията е ключова в структурата на обществената сигурност от десетилетия и до сега е в основата на доверието в почти всеки аспект от ежедневието ни. Акредитираната оценка на съответствието може да даде възможност за разработване и приемане на нови технологии, особено в области, където прецизността, безопасността и качеството са от голямо значение. Също така може да поддържа киберсигурността и поверителността в един все по-свързан свят. Устойчивостта остава основен приоритет, за който акредитацията може да помогне на потребителите и бизнеса да вземат информирани решения.

Във всяка от тези области договореностите за взаимно признаване, като Споразумението за многостранно признаване на IAF (MLA) и Споразумението за взаимно признаване на ILAC (MRA), играят жизненоважна роля в подпомагането на бизнеса да преодолее географските граници и пределите на индустрията.
         

Брошурата на ILAC и IAF можете да изтеглите от  ТУК:  

Клип на ILAC и IAF по случай празника можете да видите ТУК:


Забележка: Субтитри на български език можете да изберете в YouTube от Settings/Subtitles/