Над 900 представители на бизнеса и на лицата, заинтересовани от процеса по акредитация, се включиха в специализираните информационни събития по проект на ИА „Българска служба за акредитация“

Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“ (ИА БСА) проведе 24 специализирани информационни събития с повече от 900 участници по проект BG16RFOP002-2.008-0001 „Повишаване ефективността и ефикасността на услугите, предоставяни на българските предприятия в областта на акредитацията“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г. Събитията бяха проведени в градовете Бургас, Варна, Враца, Плевен, Пловдив, Русе и София. Главна цел бе повишаването на информираността за ползите от акредитация и поддържане квалификацията на лицата, участващи в процеса по акредитация, поддържане на експертизата и нивото на познаване на спецификата и дейността по акредитация на ИА БСА от лица и организации, органи за оценка на съответствието /ООС/, пряко ангажирани с процеса по акредитация.

 

Възможностите за акредититация в условия, произтичащи от извънредната епидемична обстановка бе темата на заключителното информационно събитие, проведено в София. Г-н Тодор Гунчев, главен секретар на ИА БСА, представи опциите за онлайн кандидатстване за акредитация. Той коментира, че с подаването на заявленията с електронен подпис се спестява време, включително и ползване на по-малко количество хартия. Участниците обмениха мнения и по структурата на новия сайт на ИА БСА и бе припомнено, че е важна обратната връзка към агенцията в случай на технически нередности, за да бъдат отстранени своевременно. Г-н Александър Радовски, заместник-изпълнителен директор на ИА БСА запозна присъстващите с целите на документа BAS QI 22 Инструкция за управление на извънредни събития. Той представи действията, които се предприемат от акредитирани органи за сертификация в случай на извънредни ситуации - събития, предотвратяващи достъпа до конкретни клиенти, общ достъп до географски район (включително критични места) или пряко засягащи способността на органите за оценка на съответствието (ООС) да оперират.

Информационното събитие завърши с дискусия между участниците и експертите по актуални въпроси на дейностите по акредитация.