МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ „АКРЕДИТАЦИЯ В УСЛОВИЯТА НА КРИЗА“

КАЧЕСТВОТО Е УСПЕХ, А ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА УСЛУГИ

С ОЦЕНЕНО СЪОТВЕТСТВИЕ Е КЛЮЧЪТ КЪМ НЕГО

Международна конференция на тема „Акредитация в условията на криза“ се проведе на 02-03.12.2021 г. в Хотел „Холидей Ин София“, гр. София. Тя е организирана от Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация“. Тя бе открита от г-н Красимир Киряков, Заместник министър на икономиката и инж. Ирена Бориславова, Изпълнителен директор на ИА БСА, която в своите встъпителни думи подчерта, че голямото предизвикателство пред света - пандемична обстановка и социална изолация, е довело до преструктуриране формите и начините на работа. Научихме и още нещо много важно – личният контакт и общуване са важни за нас като човешки същества и никога няма да загубят своето значение независимо от огромния скок на технологиите в дигиталното ни съвремие, допълни тя.

Конференцията се проведе в хибриден формат, като он-лайн се включиха Maureen Logghe, Президент на Европейска организация за акредитация (EA); Emanuele Riva, Председател на Международния акредитационен форум (IAF); Maria Papatzikou, Председател на Съвета за взаимно признаване (MAC); Dr. Thomas Facklam, предишен Председател на ЕА и IAF, отговарящ за изпълнение на Проект „Една организация IAF/ILAC“; Mirela Zecevic, Директор на Органа по акредитация на Хърватска; Prof. Dr.  Aco Janicijevic, Директор на Органа по акредитация на Сърбия и други български презентатори.

По време на събитието многократно бе подчертана силното и компетентно позициониране на ИА БСА при международното сътрудничество през последните години. Висока оценка от участниците бе поставена и относно всеотдайността и оперативната работа на ръководството и служителите на Агенцията през периода на пандемията. Презентациите, както и последвалите дискусии  в рамките на форума, недвусмислено показват, че дейността на националния орган по акредитация на Република България е фундаментална от гледна точка на изграждането на ефективна и функционираща система от организации, които да гарантират безопасност, точност и качество на продуктите и услугите, които се произвеждат и/или предоставят от бизнеса.

Всички ангажирани в областта на оценяване на съответствието бяха единодушни, че въпреки трудностите, предизвикателствата и много неизвестни са успели да изградят нови професионални знания и умения, които ще бъдат полезни за реакция и работа при бъдещи кризи. А призванието им е да бъдат гаранти за качеството, защото качеството е успех, а предоставянето на услуги с оценено съответствие е ключът към него.

Международната конференция е организирана по проект BG16RFOP002-2.008-0001 „Повишаване ефективността и ефикасността на услугите, предоставяни на българските предприятия в областта на акредитацията“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г.